Lepas 100 Tahun, Tular Gambar ‘lceberg’ Dipercayai Diambil 40 Jam Sebelum Diremp0h Kapal Titanic

Satu gambar yang memaparkan lceberg yang dipercayai menyeb@bkan tengg3lamnya kapal Titanic telah did3dahkan selepas 100 tahun kej4dian itu, lap0r The lndependent.

Gambar itu dipercayai telah dirakam oleh kapten dari sebuah kapal penumpang lain yang melalui AtIantik iaitu dua hari sebelum Titanic tengg3lam..

Memetik lap0ran The lndependent, gambar hitam putih itu telah diambil oleh W Wood semasa beliau bertugas sebagai kapten di SS Etonian pada 12 April 1912.

Kapten Wood telah mencatat nota mengenai koordinat geografi apabila dia melihat lceberg tersebut dan ia hampir sama dengan lceberg yang menyebabkan Titanic tengg3lam 40 jam selepas itu.

Apabila menamatkan perjalanannya dan tiba di New York, beliau telah mencetak gambar tersebut dan menghantar kepada datuknya bersama sepucuk surat.

Gambar itu bertarikh pada tahun 1913 namun pelelong mengatakan surat kapten Wood ‘meny0kong’ gambar tersebut.

“Kami melintasi lintasan ais 40 jam sebelumnya pada waktu siang sehingga ia boleh dilihat dengan jelas dan saya mengambil gambar tersebut,” katanya di dalam surat.

Gambar itu juga menyaksikan satu catatan yang ditulis dengan menggunakan dakwat hitam iaitu ‘lceberg taken by Captain Wood SS Etonian in 41°50N 49°50W April 12th at 4pm’.

Titanic telah mel4nggar satu lceberg pada 14 April iaitu pada jam 10.20pm dan tenggel@m beberapa jam selepas itu sehingga meng0rbankan kira-kira 1, 522 ny4wa.

Gambar dan surat itu kini dijual di pelelong Henry Aldridge dan Son of Devizes, Wilts dengan harga $15,000.

Sumber the independent via sk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*